Εξαγωγή

Η εξαγωγή είναι η έσχατη λύση και κανένα δόντι δεν αξίζει αυτή την τύχη. Όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί ακόμη και η μικρότερη οδοντική βλάβη, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να θεραπευτεί συντηρητικά. Εξαγωγή είναι η αφαίρεση δοντιού ή ρίζας σε περιπτώσεις μεγάλης καταστροφής και αδυναμίας προσθετικής αποκατάστασης με οποιονδήποτε τρόπο.

Τερηδόνα που εκτείνεται σε μεγάλο βάθος μέσα στα ούλα ή στη ρίζα του δοντιού, χρόνιες περιακρορριζικές φλεγμονές, περιοδοντικά δόντια με μεγάλη κινητικότητα ή δόντια με βαθειά κατάγματα είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ενδείκνυται αυτή η δυσάρεστη λύση. Άλλες περιπτώσεις που προτείνεται η εξαγωγή είναι λόγω ορθοδοντικής θεραπείας για την εύρεση του απαιτούμενου χώρου προκειμένου να διευθετηθούν τα υπόλοιπα δόντια, σε υπεράριθμα δόντια, σε έγκλειστα δόντια, σε νεογιλά δόντια που έχουν παραμείνει στον οδοντικό φραγμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το φυσιολογικό.

Τέλος, ενδείκνυται η εξαγωγή φρονιμίτη όταν παρουσιάζονται έντονα συμπτώματα όπως πόνος, οίδημα , τρυσμός (αδυναμία ανοίγματος του στόματος), περιστεφανίτιδας και τα οποία συνοδεύονται από ακτινογραφική αλλοίωση. Η εξαγωγή ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη, πάντοτε υπό τοπική αναισθησία, γεγονός που την καθιστά απόλυτα ανώδυνη. Αναλόγως με την έκταση της επέμβασης, δίνεται η κατάλληλη μετεγχειρητική αγωγή (παυσίπονα, αντιβιοτικά) αλλά και οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν πιστά για καλύτερη επούλωση και αποφυγή επιπλοκών.

Ράμματα τοποθετούνται συνήθως μετά από χειρουργικές εξαγωγές, για την υποβοήθηση της επούλωσης και την αποφυγή μόλυνσης της περιοχής και ο ασθενής επανέρχεται σε μια εβδομάδα για αποκοπή αυτών. Μετά την εξαγωγή και την επούλωση της περιοχής το κενό που καταλείπεται θα πρέπει να αποκαθιστάται σε εύλογο χρονικό διάστημα για λόγους λειτουργικούς (μάσηση, ομιλία, στήριξης στοματογναθικού συστήματος, διατήρησης σταθερής κατακόρυφης διάστασης γνάθων) και αισθητικούς, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για πρόσθια δόντια.

Η καθυστέρηση στην αποκατάσταση του κενού ή η μη αποκατάστασή του επιφέρει σταδιακές μετακινήσεις (κλίσεις, στροφές)των γειτονικών δοντιών στον κενό διαθέσιμο χώρο, με αποτέλεσμα να χάνεται η ισορροπία των οδοντικών επαφών αλλά και να δημιουργούνται συνθήκες κατακράτησης πλάκας που κατ’ επέκταση οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες περιοδοντικής νόσου και τερηδονισμού των δοντιών. Πιθανότατα θα προκληθεί διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος και το κυριότερο θα απορροφηθεί το οστό της γνάθου που στήριζε το εξαχθέν δόντι με αποτέλεσμα να μειώνονται οι προσθετικές μας επιλογές.

Η αποκατάσταση του κενού μπορεί να γίνει με την τοποθέτηση μεταλλοκεραμικής γέφυρας, με κινητή τεχνητή οδοντοστοιχία όταν πρόκειται για εξαγωγές περισσοτέρων δοντιών και μεγαλύτερα κενά αλλά και της δημοφιλούς λύσης του εμφυτεύματος για άριστη πρόγνωση και μέγιστη διάρκεια ζωής.

Αποτελέσματα που μπορείς να εμπιστευθείς

Υπεύθυνα & Αξιόπιστα δίνουμε λύση σε κάθε πρόβλημα σας!

Με επιμονή στη λεπτομέρεια & χρήση των πιο εξελιγμένων μέσων & υλικών!

Η κλινική μας είναι εξοπλισμένη με καινούριο & απολύτως σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος έχει επιλεγεί προσεκτικά & με γνώμονα την εξυπηρέτηση των νέων τάσεων της οδοντιατρικής επιστήμης.

Δωρεάν Συμβουλευτική

Tα στοιχεία σου είναι ασφαλή & εμπιστευτικά σε εμάς.

Δουλεία μας να σας κάνουμε να χαμογελάτε!

Για οποιαδήποτε απορία θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας!