Συμβουλές για γερά & λευκά δόντια !

 

1. Ποια είναι τα μέσα αντιμετώπισης των προβλημάτων των δοντιών;

Αντιμετωπίστε τη μικροβιακή πλάκα και την τερηδόνα! Δόντια και ούλα βάλλονται από τα μικρόβια που καταστρέφουν την οδοντική πλάκα.
Ο μόνος τρόπος για να τα απομακρύνουμε από το στόμα μας είναι το καλό καθημερινό βούρτσισμα.

Πρόληψη: Εφαρμόστε συστηματικά μια ημερήσια ρουτίνα για τη φροντίδα των δοντιών και του στόματος και εντάξτε στο πρόγραμμά σας μία τουλάχιστον επίσκεψη στο οδοντίατρο το χρόνο.  Προτιμήστε φθοριούχες οδοντόκρεμες και διαλύματα και ωθήστε τα παιδιά ηλικίας 4-12 ετών να κάνουν φθορίωση κάθε 6 μήνες. Εναλλακτικά, υπάρχει φθόριο σε χάπια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά, πάντα σε συνεργασία με το γιατρό ή οδοντίατρό σας.

Οδοντόκρεμα: Οι περισσότερες οδοντόκρεμες πλέον περιέχουν φθόριο. Είναι ένα συστατικό που βοηθά την αδαμαντίνη να αντέχει περισσότερο στις φθορές. Δεν έχετε λοιπόν παρά να διαλέξετε τη γεύση που σας ταιριάζει καλύτερα.

Οδοντόβουρτσα: Η οδοντόβουρτσα αποτελείται από νάιλον τρίχες και δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή, ενώ η επιφάνειά της δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Η διάρκεια ζωής της εξαρτάται από τη χρήση που της γίνεται και δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 μήνες. Όταν οι τρίχες δείχνουν ταλαιπωρημένες, δεν έχουν συνοχή ή έχουν αραιώσει ή έχουν κατσαρώσει, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αντικαταστήσουμε την οδοντόβουρτσα.

Στοματικά διαλύματα: Τα διάφορα διαλύματα που υπάρχουν, πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά στο βούρτσισμα. Με κανένα τρόπο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος των δοντιών

2. Ποια είναι η καθημερινή φροντίδα του στόματος ;

Για να έχετε πάντα πεντακάθαρα, γερά, υγιή δόντια πρέπει να τα φροντίζετε με επιμονή. Αντιμετωπίστε τη μικροβιακή πλάκα και την τερηδόνα! Ο μόνος τρόπος για να τα απομακρύνουμε από το στόμα μας είναι το καλό καθημερινό βούρτσισμα. Επενδύστε σε καθημερινό, σωστό βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα, αμέσως μετά από κάθε γεύμα, με μια βούρτσα που καλύπτει τις ανάγκες σας και που φτάνει σε όλα τα σημεία του στόματός σας. Ολοκληρώστε με τον καθαρισμό των σημείων όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα (π.χ. μεσοδόντια διαστήματα) χρησιμοποιώντας τα ειδικά βουρτσάκια ή το οδοντικό νήμα. Εκτός από την ημερήσια φροντίδα των δοντιών, προσέξτε τη διατροφή σας, περιορίστε τη πρόσληψη ζάχαρης και εντάξτε  στο πρόγραμμά σας μια τουλάχιστον επίσκεψη το χρόνο στον οδοντίατρο.

4. Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόκρεμα για μένα;

Η καταλληλότερη οδοντόκρεμα είναι αυτή που παρέχει προστασία και εξασφαλίζει τη στοματική υγιεινή, καλύπτει την ανάγκη για φρεσκάδα και δροσερή αναπνοή, ενώ επιλέγεται και για την αρωματική επίγευσή της. Η οδοντόκρεμα πρέπει να παρέχει πρωτίστως αντιβακτηριδιακή προστασία και φρεσκάδα. Να καταπολεμά τερηδόνα και πλάκα και να αφήνει ένα υπέροχο αίσθημα φρεσκάδας και δροσερής αναπνοής. Εάν υπάρχει πρόβλημα ή προδιάθεση για ουλίτιδα, καλό είναι να επιλέγετε μια οδοντόκρεμα που να προστατεύει και να προφυλάσσει από την ουλίτιδα. Εάν τα δόντια και τα ούλα σας είναι ταλαιπωρημένα ή/και ευαίσθητα δοκιμάστε κάποιο προϊόν ειδικά για την περίπτωσή σας που θα σας συμπεριφερθεί τόσο ευγενικά όσο και αποτελεσματικά. Υπάρχουν οδοντόκρεμες για ευαίσθητα ούλα, με θρεπτική δράση για ούλα και δόντια, με λευκαντικές ουσίες αλλά και οδοντόκρεμες για ακόμα πιο δροσερή αναπνοή. Η επιστημονική κοινότητα έχει επενδύσει σε αυτόν τον τομέα και συνεχίζει ακάθεκτη να προσθέτει νέα στοιχεία στη σύνθεση των οδοντοκρεμών ώστε να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές. Δεν έχετε παρά να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να αποφασίσετε!

5. Η κατάλληλη οδοντόβουρτσα

Οι οδοντόβουρτσες πρέπει να είναι ευέλικτες, να φτάνουν στα πίσω δόντια με ευκολία, να έχουν αντοχή και να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τροφές που παραμένουν στα δόντια. Διατίθενται συνήθως σε τρεις τύπους: με μαλακή, μέτρια και σκληρή βούρτσα, για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Πρέπει να θυμίζουν ιατρικό εργαλείο, να έχουν δηλ. μια κλίση ώστε να φτάνουν αποτελεσματικά στα πίσω δόντια.
Μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε το αργότερο κάθε 3 μήνες την οδοντόβουρτσά σας για να σας παρέχει σιγουριά και σωστό αποτέλεσμα. Για τα παιδιά προτιμήστε τις παιδικές οδοντόβουρτσες καθώς η επιφάνειά τους είναι κατάλληλη για τα παιδικά στόματα.

6. Πώς χρησιμοποιείται το οδοντιατρικό νήμα;

Το οδοντιατρικό νήμα έχει μια σπουδαία αποστολή. Την απομάκρυνση επικίνδυνων υπολειμμάτων τροφών που φρακάρουν ανάμεσα στα δόντια και κάνουν μεγάλη ζημιά. Είναι και ενοχλητικά και συνήθως προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε με βίαιο και τραυματικό τρόπο π.χ. οδοντογλυφίδες. Τραβήξτε και κόψτε ~ 30 εκ. νήματος. Τυλίξτε τους μέσους των δυο χεριών σας ώστε να κοντύνει το νήμα και να μπορείτε να το λειτουργήσετε. Κρατήστε το νήμα ανάμεσα στους δείκτες και αντίχειρές σας και ξεκινήστε να περνάτε το νήμα ανάμεσα από τα δόντια σας. Μόλις το νήμα φτάσει κοντά στα ούλα, με απαλές πάντα κινήσεις, χαϊδέψτε το ούλο και επιστρέψτε το νήμα προς την απέναντι πλευρά του δοντιού. Με ήρεμες πάνω-κάτω κινήσεις, ακουμπήστε τα δόντια με το νήμα απομακρύνοντας κάθε ίχνος υπολείμματος τροφίμου.  Προχωρήστε και επαναλάβετε στα υπόλοιπα δόντια. Κάθε τόσο, μεταφέρετε λίγα εκατοστά το νήμα για να είναι πάντα καθαρό.

7. Προσοχή στη διατροφή

Η διατροφή πρέπει να είναι πλήρης, ισορροπημένη και υγιεινή.  Συμβάλλει στη στοματική υγεία, στο σωστό σχηματισμό των δοντιών και των ούλων ενώ η πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων ιχνοστοιχείων,  βοηθά στη επούλωση των πληγών και των μολύνσεων. Πολεμήστε την τερηδόνα εν τη γενέσει της.  Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης ή φροντίστε όταν καταναλώνετε τρόφιμα με ζάχαρη να πλένετε τα δόντια σας. Προτιμήστε συγκεκριμένα, τακτοποιημένα γεύματα που θα συνοδεύονται από πλύσιμο των δοντιών και μην υποκύπτετε σε ενδιάμεσες ατασθαλίες που δεν μπορείτε να ελέγχετε. Μην τρώτε απρογραμμάτιστα και πρόχειρα, καταναλώνοντας τροφές και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες που προκαλούν φθορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *