Οδοντικά εμφυτεύματα.. σε ποιες περιπτώσεις;

Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα και πως τοποθετείται; 

Το εμφύτευμα είναι μια βίδα κατασκευασμένη από τιτάνιο, υλικό απόλυτα βιοσυμβατό. Το τιτάνιο έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ισχυρό δεσμό με το οστό και γίνεται ένα με αυτό. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι απλή. Αρχικά χορηγείται τοπική αναισθησία στην περιοχή που επιθυμούμε την τοποθέτηση και έπειτα με μια μικρή τομή στα ούλα έχουμε πρόσβαση στην οστική επιφάνεια στην οποία και τοποθετείται το εμφύτευμα. Κατά την διάρκεια της επέμβασης χορηγείται επαρκής ποσότητα τοπικής αναισθησίας η οποία εξασφαλίζει την ανώδυνη τοποθέτηση. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης χορηγούνται παυσίπονα και ο πόνος δεν γίνεται αισθητός.

Τι συμβαίνει μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο γύρω οστό; 

Όταν τοποθετείται το εμφύτευμα η αρχική συγκράτησή του στο οστό είναι μηχανική, δηλαδή συγκρατείται λόγω της μορφολογίας και των συγκρατητικών του στοιχείων (σπείρες, αύλακες κλπ.). Με την πάροδο των μηνών το εμφύτευμα αρχίζει να συνδέεται με το οστό βιολογικά, δηλαδή αρχίζει να γίνεται ένα με το οστό. Η ιδανική περίοδος για την τοποθέτηση της μόνιμης αποκατάστασης είναι περίπου μετά από 3-4 μήνες μετά το χειρουργείο όπου και θα έχει συμβεί πλήρης οστεοενσωμάτωση.

Πρέπει να τοποθετηθούν τόσα εμφυτεύματα όσα και τα δόντια που λείπουν; 

Όχι. Σε ασθενή ολικά νωδό (χωρίς δόντια) μπορούν να τοποθετηθούν από 2-6 εμφυτεύματα σε κάθε γνάθο για την αποκατάσταση της νωδότητας με διάφορους τρόπους όπως οδοντοστοιχία που στηρίζεται σε εμφυτεύματα ή ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις – γέφυρες που στηρίζονται στα εμφυτεύματα.  Όταν λείπουν τρία δόντια, αρκούν δύο εμφυτεύματα (βίδες) για να αποκατασταθεί το κενό με μια γέφυρα αποτελούμενη από τρία δόντια.

Σε ποιες ηλικίες μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα; 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι η πλήρης ανάπτυξη και διάπλαση των οστών της γνάθου η οποία ολοκληρώνεται στην ηλικία των 19-21 ετών. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες των 70 και 80 ετών, μπορούν επίσης να τοποθετηθούν εμφυτεύματα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και απαλλάσσοντάς τους από τις άβολες οδοντοστοιχίες όταν αυτοί έχουν χάσει όλα τα δόντια τους. Όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας θα πρέπει να πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις υγείας  για να μπορέσουν υποβληθούν σε χειρουργείο.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων; 

Τα δόντια μας, έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν για πάντα, διαρκούν όμως; Τα εμφυτεύματα μπορούν να είναι λειτουργικά για πολλά χρόνια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άριστη στοματική υγιεινή και φροντίδα τους, οι τακτικοί επανέλεγχοι στον οδοντίατρο 2-3 φορές τον χρόνο και σαφώς η επιλογή κατάλληλων ασθενών που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τα παραπάνω.

Πλεονεκτήματα εμφυτευμάτων 

Τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις ρίζες των χαμένων δοντιών και παρέχουν μεγάλη σταθερότητα για τις θήκες, τις γέφυρες και τις οδοντοστοιχίες που τοποθετούνται πάνω σε αυτά. Με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποφεύγεται η παρασκευή – τρόχισμα διπλανών υγιών δοντιών προκειμένου να τοποθετηθεί γέφυρα. Επιπλέον προσφέρουν αυξημένη σταθερότητα, αυτοπεποίθηση και αισθητική κυρίως σε ασθενείς που αντικαθιστούν τις οδοντοστοιχίες με προσθετικές επί εμφυτευμάτων. Προσφέρουν επίσης επαναπροσδιορισμό της γεύσης και της ομιλίας αισθήσεις που ασθενούν σε άτομα με οδοντοστοιχίες.

Τα εμφυτεύματα πετυχαίνουν πάντα; 

Σε κάθε οδοντικό εμφύτευμα το οποίο τοποθετείται πάντα υπάρχει πιθανότητα απόρριψης 2%. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι στα 100 εμφυτεύματα που θα τοποθετηθούν τα δύο θα απορριφτούν από τον οργανισμό. Με την χρήση καλής ποιότητας οδοντικών εμφυτευμάτων και άψογους χειρουργικούς χειρισμούς προσπαθούμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν την πιθανότητα απόρριψης χωρίς να την μηδενίσουμε καθώς εξαρτάται και από παράγοντες ιδιοπαθείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *